Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2018

ΤΖΑΜΑΛΑΡΙΑ 2018 ΣΤΗΝ ΑΡΝΙΣΣΑ - ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


Όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος στην Άρνισσα  7-1-2018 πραγματοποιήθηκε η αναβίωση του εθίμου «Τζαμαλάρια» ημέρα των Θεοφανείων. 


Το έθιμο δρώμενο διοργανώνεται και παρουσιάζεται εδώ και 35 συνεχόμενα χρόνια αναλοίωτο από τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Νέων Άρνισσας με την βοήθεια κατοίκων και εθελοντών. Mετά το αγιασμό των υδάτων στην λίμνη Βεγορίτιδα όπως γίνεται κάθε χρόνο από τον Παπά Νικόλα, στις 1.30' το μεσημέρι με σύμμαχο το πολύ καλό καιρό φέτος ξεκίνησε το δρώμενο   να παρουσιάζεται μπροστά στα γραφεία του Συλλόγου με την παρουσία αρκετού κόσμου και επισκεπτών και συνεχίστηκε στους δρόμους και τις γειτονιές όλης της Άρνισσας με συνοδεία  μουσικής ορχήστρας .  Έξω από τα γραφεία του συλλόγου είχε  ετοιμαστεί μπουφές με εκλεκτά  εδέσματα που είχαν φτιάξει εθελόντριες γυναίκες του χωριού της Άρνισσας σε συνεργασία με τον Σύλλογο τα οποία γεύτηκαν οι επισκέπτες.

Περιγραφή του εθίμου:
Τα «Τζάμαρλα» είναι ένα χορευτικό λατρευτικό δρώμενο των κατοίκων της Άρνισσας, του παλιού Όστροβου, με ρίζες πολλών αιώνων. Το βασικό θέμα του εθίμου είναι μια από τις σημαντικότερες τελετές των ανθρώπων, ο γάμος, ο οποίος σατιρίζεται με διάφορους τρόπους. «Νύφη» ντύνεται ένα αγόρι που βαστάζεται από δύο «Καπετανέους» οι οποίοι προσπαθούν να προστατέψουν την τελετή του γάμου από το «Μπούμπαρ», το ζιζάνιο, που αποτελεί το άλλο κεντρικό πρόσωπο του εθίμου. Το «Μπούμπαρ» προσπαθεί να δώσει, με τις ενέργειες και τις κινήσεις του, ένα κωμικό και ταυτόχρονα τραγικό χαρακτήρα στην όλη παράσταση του δρώμενου. Πειράζοντας την νύφη σκοτώνεται από τους «Καπετανέους» ύστερα από βαριά χτυπήματα μεγάλων «Λασταγκαρκίων-Βασταγαρίων». Στη συνέχεια το λόγο παίρνει ο «Μπάετς-Παινευτής», ένα ακόμη πρόσωπο της παρέας, ο οποίος «,παέσε-παινεύει», τα μέλη του σώματος του «Μπούμπαρ» και εικονικά τα μοιράζει, ανάλογα με την χρησιμότητά τους, στον κόσμο που συμμετέχει. Η παράσταση τελειώνει με την ανάσταση του «Μπουμπαριού» και τα τρελά, από χαρά, πηδήματα των Τζαμαλάρηδων που προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να προκαλέσουν θόρυβο χαράς τραγουδώντας πολλές φορές «Μαύρη προβατίνα άσπρο γάλα, μπρούς, μπρούς».
 Σύμφωνα με το έθιμο, ένα αγόρι ηλικίας από 16 μέχρι 35 χρονών ντύνεται νύφη με παραδοσιακή τοπική φορεσιά, ενώ άλλα δυο της ίδιας ηλικίας ντύνονται τα αδέρφια της νύφης που την κρατάνε. Ένα ακόμα ντύνεται μπουμπάρι και γυρίζουν όλο το χωριό με συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας.

Σε συγκεκριμένες πλατείες του χωριού αναπαριστάται ένα δρώμενο κατά το οποίο το μπουμπάρι ορμάει για να αρπάξει την νύφη, αλλά τα αδέρφια το ρίχνουν στο έδαφος σκοτωμένο και μοιράζουν τα μέρη του σώματος του. Μετά το μπουμπάρι σηκώνεται πάνω και λένε το σύνθημα “μαύρη προβατίνα, άσπρο γάλα μπρους μπρους” και έτσι συνεχίζουν. Η νύφη στο έθιμο συμβολίζει το νέο χρόνο, τα αδέρφια συμβολίζουν τους αγγέλους, ενώ το μπουμπάρι το Κακό.
Εμείς καταγράψαμε με την κάμερά μας την εκδήλωση - έθιμο όπου και στην κάμερά μας μας έκανε δηλώσεις ο Κώστας Κάρτας μέλος του Συλλόγου όπως θα δείτε στο παρακάτω  βίντεο από το www.tastv.gr
=
 


Οι παρακάτω φτογραφίες είναι από τον Βαγγέλη Κυριακού