Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ -ΑΡΝΙΣΣΑ: ΠΑΡΕΛΑΣΗ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016

Μετά από 4 χρόνια στην σελίδα μας ARNISSIOTES & ARNISSIOTISES παρουσιάζουμε για πρώτη φορά σε βίντεο την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2016 από το χωριό μας την Άρνισσα.
Η επέτειος του μεγάλου «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου του 1940 γιορτάστηκε σήμερα 
Νωρίς το πρωί τελέστηκε  θεία λειτουργία και δοξολογία στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας, χοροστατούντος του ιερέα Πατήρ Νικολάου Τούλη ο οποίος έκανε αναφορά και για τον  συνεορτασμό της Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου για τα θαύματα που σημειώθηκαν και προστάτευσαν τους Έλληνες Στρατιώτες στον πόλεμο του 1940-1944.

Στη συνέχεια έγινε η μαθητική παρέλαση του Νηπιαγωγείου του Δημοτικού Σχολείου, του Γυμνασίου και του Λυκείου Άρνισσας όπου όλα τα αγόρια και τα κορίτσια παρέλασαν περήφανα και καταχειροκροτήθηκαν με καμάρι από τους γονείς και τον κόσμο, παρά το λίγο κρύο που είχε. 

Οι επίσημοι που παραυρέθηκαν στην παρέλαση ήταν ο Πάτερ Νικόλαος Τούλης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Έδεσσας Φίλιππος Γκιούρος, ο Αντιδήμαρχος Βεγορίτιδος Βερυκούκης Χρήστος, ο Διοικητής του Α.Τ. Αρνισσας Υ/Α΄Χρήστου Δημήτριος και ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Κυριάκος Χ"Γεωργούδης καθώς επίσης και οι Διευθυντές του Δημοτικού Σχολείου του Γυμνασίου και του Λυκείου.
Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά.
Χρόνια Πολλά!!!
Δείτε το βίντεο και φωτογραφίες.
Την ανάμνησης του Θαύματος της Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου τίμησε σήμερα, , η μας.

Σήμερα κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας διαβαστηκε το παρακάτω απόσπασμα:


«Τη αυτή ημέρα την ανάμνησιν ποιούμεθα της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας ήτοι του Ιερού Αυτής Μαφορίου, του εν τω σορώ του Ιερού Ναού των Βλαχερνών, ότε ο Όσιος Ανδρέας ο διά Χριστόν σαλός κατείδεν εφηπλωμένην Αυτήν άνωθεν και πάντας τους ευσεβείς περισκέπουσαν.»
Λόγω λοιπόν, των πολλών Θαυμάτων από την Παναγία, που ανέφεραν οι Έλληνες στρατιώτες στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο το 1940, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με απόφασή της το 1952, καθιέρωσε να εορτάζεται η Αγία Σκέπη της Θεοτόκου αντί για την 1η Οκτωβρίου, στις 28 Οκτωβρίου.
Η εορτή της Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου η οποία τελούταν από παλαιοτάτων χρόνων την 1η Οκτωβρίου, ήταν ανάμνηση του θαύματος το οποίο είδε ο Όσιος Ανδρέας. Κατά τη διάρκεια μιας αγρυπνίας στο παρεκκλήσι της «Αγίας Σορού» του ναού των Βλαχερνών στην Κωνσταντινούπολη, ο Όσιος Ανδρέας είδε την Θεοτόκο να προχωράει από τις βασιλικές πύλες προς το θυσιαστήριο ανάμεσα σε λευκοφόρους Αγίους, από τους οποίους ξεχώριζαν ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος και ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος. Όταν έφτασε στο θυσιαστήριο γονάτισε και προσευχόταν για πολλή ώρα, κλαίγοντας και παρακάλωντας τον Υιό Της για την σωτηρία του κόσμου.
Όταν ολοκλήρωσε την δέησή Της, έβγαλε από το κεφάλι της το αστραφτερό μαφόριο, που φορούσε και με μία κίνηση το άπλωσε σαν σκεπή επάνω από το εκκλησίασμα. Έτσι απλωμένο το έβλεπε για αρκετή ώρα ο Όσιος Ανδρέας μαζί με τον Επιφάνιο, που τον συνόδευε. Όσο φαινόταν εκεί η Θεοτόκος, φαινόταν και η Ιερή Εσθήτα να σκορπίζει τη Χάρη της. Όταν Εκείνη άρχισε να ανεβαίνει προς τον ουρανό, άρχισε και η Αγία Σκέπη να μαζεύεται και σιγά – σιγά να χάνεται. Το Ιερό αυτό μαφόριο που φυλασσόταν εκεί συμβόλιζε την Χάρη και την προστασία που παρέχει η Παναγία στους πιστούς.
Απολυτίκιο:
Της Σκέπης σου Παρθένε, αvuμνούμεν τας χαρίτας, ην ως φωτοφόρον νεφέλην, εφαπλοίς υπέρ έννοιαν, και σκέπεις τον λαόν σου νοερώς, εκ πάσης των εχθρών επιβουλης. Σε γαρ σκέπην και προστάτιν και βοηθόν, κεκτήμεθα βοώντες σοι. Δόξα τοις μεγαλείοις σου Αγνή, δόξα τη θεία Σκέπη σου, δόξα τη προς ημάς σου, προμηθεία Άχραντε.