Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2016

ΑΡΝΙΣΣΑ ΠΕΛΛΑΣ : "ΤΖΑΜΑΛΑΡΙΑ 2016" ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ (VIDEO PHOTOS)

 

 

ΑΡΝΙΣΣΑ ΠΕΛΛΑΣ : "ΤΖΑΜΑΛΑΡΙΑ 2016" ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ (VIDEO PHOTOS)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Με επιτυχία την ημέρα των Θεοφανείων διοργανώθηκε και φέτος από τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Νέων Άρνισσας στην Άρνισσα Πέλλας η αναβίωση του εθίμου "ΤΖΑΜΑΛΑΡΙΑ" .  Το έθιμο και δρώμενο αυτό αφετηρία είχε μπροστά από τα γραφεία του συλλόγου με την παρουσία αρκετού και συνεχίστηκε στους δρόμους και σε γειτονιές όλης της Άρνισσας με την συνοδεία της ορχήστρας  οι "ΧΡΥΣΟΔΑΚΤΥΛΟΙ" .  Έξω από τα γραφεία του συλλόγου υπήρχε ένα μεγάλος τραπέζι με εδέσματα που είχαν φτιάξει εθελόντριες γυναίκες του χωριού της Άρνισσας σε συνεργασία με τον Σύλλογο. Ο καιρός βοήθησε καθώς δεν έκανε αρκετό κρύο όπως άλλες χρονιές και έτσι ο κόσμος συμμετείχε στον χορό και στην διασκέδαση. Στη συνέχεια ακολούθησε γλέντι με χορό στο Κέντρο "¨ΔΙΟΝΥΣΟΣ"  στην Άρνισσα.
Να αναφέρουμε ότι στο έθιμο-δρώμενο αυτό συμμετείχαν χορεύοντας και μέλη από τους παρακάτω συλλόγους :
Σύλλογος ΒαβδΙνών Θεσ/νίκης,
Σύλλογο Κοσμάς Αιτωλός Θεσ/νίκης,
Σύλλογος Σουρωτής "Η ΠΗΓΗ", 
Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω και Κάτω Τούμπας,
Πολιτιστικός Σύλλογος Περιστέρας Θεσ/νίκης και
Χορευτικός Σύλλογος Έδεσσας "ΑΙΓΑΙ"  

Λίγα λόγια για το έθιμο:
Τα «Τζάμαρλα» είναι ένα χορευτικό λατρευτικό δρώμενο των κατοίκων της Άρνισσας, του παλιού Όστροβου, με ρίζες πολλών αιώνων. Το βασικό θέμα του εθίμου είναι μια από τις σημαντικότερες τελετές των ανθρώπων, ο γάμος, ο οποίος σατιρίζεται με διάφορους τρόπους. «Νύφη» ντύνεται ένα αγόρι που βαστάζεται από δύο «Καπετανέους» οι οποίοι προσπαθούν να προστατέψουν την τελετή του γάμου από το «Μπούμπαρ», το ζιζάνιο, που αποτελεί το άλλο κεντρικό πρόσωπο του εθίμου. Το «Μπούμπαρ» προσπαθεί να δώσει, με τις ενέργειες και τις κινήσεις του, ένα κωμικό και ταυτόχρονα τραγικό χαρακτήρα στην όλη παράσταση του δρώμενου. Πειράζοντας την νύφη σκοτώνεται από τους «Καπετανέους» ύστερα από βαριά χτυπήματα μεγάλων «Λασταγκαρκίων-Βασταγαρίων». Στη συνέχεια το λόγο παίρνει ο «Μπάετς-Παινευτής», ένα ακόμη πρόσωπο της παρέας, ο οποίος «,παέσε-παινεύει», τα μέλη του σώματος του «Μπούμπαρ» και εικονικά τα μοιράζει, ανάλογα με την χρησιμότητά τους, στον κόσμο που συμμετέχει. Η παράσταση τελειώνει με την ανάσταση του «Μπουμπαριού» και τα τρελά, από χαρά, πηδήματα των Τζαμαλάρηδων που προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να προκαλέσουν θόρυβο χαράς τραγουδώντας πολλές φορές «Τσάρνα όφτσα,μπέλο μλέκο, μπρούς, μπρούς – Μαύρη προβατίνα άσπρο γάλα, μπρούς, μπρούς».
Συγχαρητήρια στο Πολιτιστικό Σύλλογο ΜΕΣΝΑ και σε όλους όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση του εθίμου. Και του χρόνου καλή χρονιά
Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο από το έθιμο της ημέρας το οποίο σε λίγες ημέρες θα ανεβεί και σε υψηλή καλύτερη ανάλυση HD.
Eπίσης θα αναβάσουμε και το περυσινό video της εκδήλωσης σε ανάλυση HD .Ανάρτηση από το tastv.gr  τον ευχαριστούμε που τόσα χρόνια καλύπτει εκδηλώσεις και δρώμενα στο χωριό μας την Άρνισσα.- See more at: http://tastv.gr/article/arnissa-pellas-tzamalaria-2016-ethimo-ton-theofaneion-video-photos#sthash.CP1E6cEc.dpuf