Πέμπτη, 9 Απριλίου 2015

Η άνοδος της Λίμνης Βεγορίτιδας και τα συμφέροντα που κρύβονται.

Οι εξελίξεις και το ενδιαφέρον για την άνοδο και την προστασίας της λίμνης Βεγορίτιδας αρχίζει να παίρνει πανελλήνιο ενδιαφέρον μετά τα όσα έχουν διαδραματιστεί τις τελευταίες μέρες, για αποφάσεις που την μια στιγμή προτείνονται και την άλλη στιγμή αναιρούνται. Αυτό αποδυκνύει μια προχειρότητα καθώς δεν αναλαμβάνει κανένας αρμόδιος τις ευθύνες αν αποφασισθεί η άντληση νερών από την λίμνη προς την τεχνητή λίμνη Άγρα και την μετέπειτα εξέλειξη και πορεία των νερών καθώς υφίστανται πιέσεις μερίδας ανθρώπων προς την Αυτοδιοίκηση να γίνει η άντληση της λίμνης για τον λόγο ότι έχουν πλημμυρίσει οι "καταπατημένες" εκτάσεις τους, ενώ πολύ καλά γνωρίζουν ότι αυτές ανήκουν στο Δημόσιο και είναι  εκτάσεις που παραχωρήθηκαν ή μη αποκλειστικά σε αγρότες για μονοκαλλιέργιες.

Η δημοσιογραφική έρευνα που έκανε το WWW.TASTV.GR ανέδειξε το θέμα, όμως μετά τις ημέρες του Πάσχα και άλλα μεγάλα κανάλια της τηλεόρασης θα έρθουν και θα κάνουν δημοσιογραφική έρευνα και ρεπορτάζ και για το θέμα αυτό. Δυστυχώς στην εποχή μας μόνο όταν προβάλλεται ένα θέμα στα ΜΜΕ μπορεί να δοθεί λύση και αυτή να παραμείνει  μόνιμη. 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Προστασίας Λίμνης Βεγορίτιδας είναι αναγκαία η εκπόνηση  διαχειριστικών σχεδίων της Βεγορίτιδας για να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την σύσταση ενός υπεύθυνου φορέα διαχείρισης. Σε συνεργασία όλες οι εμπλεκόμμενες υπηρεσίες και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων αλλά και οι αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας πρέπει να προβούν άσμεσα σε κινήσεις προκειμένου να αναθεωρηθούν τα Διαχειριστικά Σχέδια Υδάτων ώστε έτσι να υπάρξει μια σαφής επικαιροποιημένη εικόνα των αποθεμάτων ύδατος της κλειστής Λεκάνης Βεγορίτιδας αλλά και της ευρύτερης υδρολογικής λεκάνης.

Τα μεγάλο ερώτημα όλων είναι μήπως υπάρχουν πιεσόμενες και μεθοδευμένες κινήσεις μετεκλογικικών σκοπιμοτήτων και υποσχέσεις προεκλογικών εξυπηρετήσεων; 

Παρακάτω η σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Προστασίας Βεγορίτιδας:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της 07ης Απριλίου 2015  Θέμα: «Σύσκεψη για την άνοδο της στάθμης της Βεγορίτιδας».
     Την Δευτέρα 06 Απριλίου 2015 και ώρα 13:00 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη λόγω της ανόδου της στάθμης της Βεγορίτιδας στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε Πέλλας έπειτα από πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας και σε συνέχεια προηγούμενης σύσκεψης που είχε λάβει χώρα στο Αμύνταιο μετά από κάλεσμα του Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας.
     Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι Αντιπεριφερειάρχες Πέλλας και Φλώρινας, η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Μεταφορών Δυτ. Μακεδονίας, ο Βουλευτής Πέλλας κ. Σηφάκης, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και του Στρατού, οι Δήμαρχοι Έδεσσας, Αμυνταίου και Σκύδρας, οι Αντιδήμαρχοι Δήμου Έδεσσας, οι Πρόεδροι των Τ.Κ Άρνισσας και Βεγόρας, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Υδάτων Δυτ. Μακεδονίας, ο Διευθυντής ΔΕΥΠ Ελλάδας, ο Διευθυντής ΥΗΣ Αλιάκμονα, ο Διευθυντής ΥΗΣ Άγρα, η Προϊστάμενη της Διευθυνσης Υδάτων Κ. Μακεδονίας, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Προστασίας και παρακολούθησης Νερών της Διεύθυνσης Υδάτων Κεντρικής Μακεδονίας, Περιφερειακοί Σύμβουλοι Πέλλας, ο πρώην Διευθυντής του ΥΗΣ Άγρα, οι μελετητές της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης της Βεγορίτιδας, η Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμυνταίου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Βεγορίτιδας και τέλος ο Επικεφαλής της ελλάσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Έδεσσας.
     Η σύσκεψη αυτή καθώς και η προηγούμενη ήταν αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων αγροτών κάποιων Τ.Κ του Δήμου Αμυνταίου καθώς με την άνοδο της στάθμης της λίμνης πλημμύρισαν πρώην κατεχόμενες εκτάσεις.
     Σύμφωνα με την εισήγηση του εκπροσώπου της Διεύθυνσης Υδάτων Δυτ. Μακεδονίας, θα κινδυνέψουν ιδιόκτητες εκτάσεις μόνο όταν η Βεγορίτιδα ξεπεράσει την στάθμη των 522m και σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αμυνταίου,  θα κινδυνέψει βιολογικός καθαρισμός στην περιοχή της Τ.Κ Αγίου Παντελεήμονα στο υψόμετρο 519-520m. Η στάθμη της Βεγορίτιδας αυτή την στιγμή είναι στο υψόμετρο 516m και σύμφωνα με τις εισηγήσεις που έγιναν στην σύσκεψη, υπάρχει πρόβλεψη ανόδου περίπου 1,5 με 2m μέχρι το καλοκαίρι.
     Το αποτέλεσμα της σύσκεψης αυτής, ήταν να προβούν στο άνοιγμα δοκιμαστικά του θυροφράγματος της σήραγγας Άρνισσας άμμεσα και όπως ειπώθηκε μέσα σε 1-2 μέρες έτσι ώστε να δοκιμάσουν την λειτουργικότητα της σήραγγας που θα παροχετεύσει νερά στην Λίμνη Άγρα. Δεν προσδιορίστηκε το χρονικό διάστημα που θα παροχετευτούν νερά αλλά και δεν αναφέρθηκε ποιος θα είναι υπεύθυνος για την λειτουργία τον έλεγχο και τη διαχείριση του θυροφράγματος. Το Δελτίο Τύπου σχετικά με την σύσκεψη που εκδόθηκε από την Π.Ε Πέλλας δεν αναφέρει τίποτα σχετικό για την δοκιμαστική λειτουργία της σήραγγας.
     Ο Σύλλογός μας δεν είναι αντίθετος στον έλεγχο της λειτουργικότητας της σήραγγας αλλά όχι με τον προτεινόμενο τρόπο. Είναι επιβεβλημμένο να γίνει έλεγχος της σήραγγας που δεν έχει λειτουργήσει από το 1987 από το αρμόδιο συνεργείο της ΔΕΗ. Ακόμη είναι αναγκαίο πρίν την παροχέτευση υδάτων μέσω της σήραγγας Άρνισσας να διασφαλιστεί ότι τα νερά αυτά μπορούν να είναι διαχειρίσιμα σε όλη την διαδρομή τους, δηλαδή από την Λίμνη Βεγορίτιδα και την είσοδο του στομίου μέχρι την Λίμνη του Άγρα, το φράγμα Έδεσσας, τον Εδεσσαίο ποταμό και έπειτα την τάφρο 66 προκειμένου να αποκλειστούν πλημμυρικά φαινόμενα στις περιοχές αυτές. Πρέπει να αναφερθεί ο έντονος προβληματισμός της Δημάρχου Σκύδρας στην σύσκεψη έτσι ώστε να μην ζήσουν ξανά τις καταστροφές του παρελθόντος από πλημμύρες.
     Επιπρόσθετα, πριν οποιαδήποτε κίνηση για το άνοιγμα του θυροφράγματος της σήραγγας και την παροχέτευση υδάτων στην Λίμνη του Άγρα, είναι απαραίτητη η σύμφωνη γραπτή αιτιολογημένη γνώμη των Τμημάτων Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας των δύο Περιφερειακών Ενοτήτων, των Διευθύνσεων Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού των δύο εμπλεκόμμενων Περιφερειών, των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας των δύο Περιφερειών και συγκεκριμμένα τα Τμήματα αλιείας, των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των εμπλεκόμμενων Περιφερειακών Ενοτήτων και συγκεκριμμένα των Τμημάτων Αλιείας.                             
Τέλος, επισημαίνουμε το γεγονός ότι για την εύρυθμη λειτουργία του οικοσυστήματος της Βεγορίτιδας, όπως αναφέρθηκε και στην σύσκεψη, πρώτη πρωταιρεότητα έχει η παραλαβή μιας Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης. Μελέτη, η οποία για την Λίμνη Βεγορίτιδα έχει εκπονηθεί αλλά με διάφορες ανυπόστατες δικαιολογίες δεν παραλαμβάνεται από τον Δήμο Έδεσσας. Αναγκαία είναι και η εκπόνηση των Διαχειριστικών Σχεδίων της Βεγορίτιδας για να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την σύσταση Φορέα Διαχείρισης. Σε συνεργασία όλες οι εμπλεκόμμενες υπηρεσίες και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων αλλά και οι αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας να προβούν σε κινήσεις προκειμένου να αναθεωρηθούν τα Διαχειριστικά Σχέδια Υδάτων για να υπάρξει μια σαφής επικαιροποιημένη εικόνα των αποθεμάτων ύδατος της κλειστής Λεκάνης Βεγορίτιδας αλλά και της ευρύτερης υδρολογικής λεκάνης.

Το Δ.Σ του Συλλόγου Προστασίας Βεγορίτιδας

Σχετικό μας άρθρο δημοσιεύθηκε και στις 6-4-2015 http://tastv.gr/article/syskepsi-kai-anisyhies-gia-tin-synehomenh-ayxisi-stathmis-ths-limnis-vegoritidas-photos
Αξίζει να αναφερθεί πως η δράση του Συλλόγου Προστασίας λίμνης Βεγορίτιδας είναι δυναμική και το ενδιαφέρον του Συλλόγου για το μέλλον της προστασίας και της αξιοποίησης της λίμνης είναι συνεχές και αμείωτο.
Το παραπάνω δελτίο τύπου εστάλλει σε παραπάνω από 150 αρμοδίους  φορείς και  Μ.Μ.Ε.

Πηγή http://tastv.gr/article/epistoli-enimerosi-gia-tin-anodo-tis-limnis-apo-ton-syllogo-prostasias-limnis-vegoritidas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριτούμε