Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2012

5-11-2012 ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΝΙΣΣΑ

 Από σήμερα 5 Νοεμβρίου 2012 η ‘Αρνισσα έχει ακόμη έναν παραπάνω λόγο να γιορτάζει κάθε χρόνο αυτή την ημέρα ως επίσημη επέτειο απελευθέρωσής της από την τουρκοκρατία πριν 100 ολόκληρα χρόνια. Σημαντική ημέρα γιατί έγινε η τελική μάχη στο λεκανοπέδιο της 'Αρνισσας ('Οστροβο).Προς τιμήν των τριών στρατιωτών που πολέμησαν στην μάχη αλλά και όλων όσων πολέμησαν και αγωνιστήκαν και έχασαν την ζωή τους κατά τη διάρκεια αυτής αλλά και αργότερα:

Οι πεσόντες και τιμηθέντες εξ ονόματος όλων αυτών:
Στρατιώτης Αλεξανδρόπουλος Γ. Ιωάννης από Κωνσταντίνοι Μεσσηνίας
Στρατιώτης ΚΑΡΑΤΖΑΣ Κ. Ανδρέας από την Ερμούπολη Σύρου
Στρατιώτης ΝΤΕΝΤΑΚΗΣ Ν. Βασίλειος από το Δράμεση Ευβοίας

 Πλατέτα τοποθετημένη αριστερά του μνημείου που περιγράφει με λίγα λόγια το ιστορικό της μάχης της 'Αρνισσας (Οστρόβου)
  
Σημαντική η βοήθεια των: Συγγραφέα και Ιστορικό Παπαλαζάρου Ιωάννη 

 
και Βαρδάκα Αθανασίου συνταξ. Δασικό, οι οποίοι συνέβαλαν στα μέγιστα ώστε να καταγραφεί ιστορικά μετά από έρευνα και ανεύρεση στοιχείων της ιστορίας της μάχης της Άρνισσας όπως επίσης και να βρεθούν τα ονόματα των παραπάνω πεσόντων που έλαβαν μέρος στην απελευθέρωση της 'Αρνισσας, μέσω του Γ.Ε.Σ. (Γενικού Επιτελείου Στρατού) Τμήμα Ιστορίας, αλλά και την βοήθεια όλων των τοπικών αρχών κ. Δημάρχου, Αντιδημάρχου και Ιερέα της Άρνισσας Πάτερ Νικόλαο Τούλη, μετά από πρότασή τους να ανεγερθεί το παραπάνω μνημείο στη μνήμη τους.
Τα εγκαίνια έγιναν την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 12 το μεσημέρι με την παρουσία όλων των παραπάνω αναφερόμενων, μ
έσα σε κλίμα πατριωτικού ενθουσιασμού και συγκίνησης, όλοι οι παρευρισόμενοι τίμησαν τους τρείς αγωνιστές του 1912 με παρουσία  του κ. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεοδωρίδη , του πατέρ Γεωργίου (εκπροσώπου της Ι.Μ.Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας) του Υποδ/τή της 2ας Μεραρχίας, με συνοδεία της Στρατιωτικής μπάντας της 2ας Μεραρχίας και στρατιωτικού αγήματος, του Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος 'Αρνισσας του Διοικητή της Π.Υ. Έδεσσας των Αντιδημάρχων Δήμου Έδεσσας, Δημοτικών Συμβούλων, Προέδρου Δ.Σ. Έδεσσας, των Προϊσταμένων Α' βάθμιας και Β'Βάθμιας Εκπαίδευσης και αντιπροσωπείας του Δημοτικού Σχολείου Δασκάλων και μαθητών και Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και με την παρουσία πολλών κατοίκων της πόλης Άρνισσας και αρκετών επισκεπτών, οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων του μνημείου.

 

Κεντρικοί ομιλητές ο  Συγγραφέας και Ιστορικός κ. Παπαλαζάρου Ιωάννης ο οποίος εξιστόρησε την μάχη της Άρνισσας όπως επίσης και ο κ. Βαρδάκας Αθανάσιος. 


Σύντομους χαιρετισμούς απεύθυναν ο Ανιπεριφερειάρχης Νομού Πέλλας Θεοδωρίδης Θεόδωρος ο Δήμαρχος Έδεσσας-Βεγορίτιδας Δημήτριος Γιάννου και ο Παπά Νικόλας Τούλης.

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από τον Δήμαρχο και τον Υποδ/τή της 2ας Μεραρχίας 'Εδεσσας
 
την σημαία την οποία και παρέδωσαν στον Ηλιάδη Περικλή κάτοικο Άρνισσας 

ο οποίος πριν αρκετά χρόνια μαζί με συγχωριανό του τον Νικόλαο Κάρτα περισυνέλλεξαν τα οστά των νεκρών στρατιωτών  

Επίσης τιμητική πλακέτα απονεμήθηκε από τον Δήμαρχο Έδεσσας στον Γιάννη Παπαδημητράκη εγγονό πολεμιστή της μάχης του Οτρόβου και μετά την απονομή της τιμητικής πλακέτας σε μια σύντομη ουσιαστική αντιφώνιση παρουσίασε ενδελεχώς την συμβολή των Κρητικών Εθελοντών στην απελευθέρωση της Μακεδονίας. 
Ομιλία http://www.2shared.com/document/8Fvg9e7o/___2_sort.html 
μόλις εμφανισθεί η σελίδα πατήστε το μικρό εικονίδο download

 Στη συνέχεια παρέδωσε στον Δήμαρχο 'Εδεσσας το παρακάτω αντίγραφο του στρατιωτικού επαίνου του παππού του εικονιζόμενου στην παρακάτω φωτογραφία.το οποίο  επέδεωσε προσωπικά ο τότε Υπουργός Στρατιωτικών Ελευθέριος Βενιζέλος στον πρόγονό του.
 


Στη συνέχεια της εκδήλωσης έγιναν καταθέσεις στεφανιών από όλους τους παρόντες επισήμους φορείς και Συλλόγους όπως επίσης και από αντιπροσωπεία μαθητών του Δημοτικού Σχολείου 'Αρνισσας με την παρουσία και συνοδεία του κ. Διευθυντή και των δακάλων του Σχολείου.

και μαθήτρια του Δημοτικού απήγγειλε ποίημα στην εκδήλωση
 Το μνημείο βρίσκεται στο 1ο χιλ. της Επ. Οδού Αρνισσας-Έδεσσας σε μια όμορφη τοποθεσία όπου δίπλα σε αυτό δεσπόζει και ένα μεγάλο κυπαρίσσι.Περισσότερες φωτογραφίες


Η επιστολή που παράλαβε ο κ. Βαρδάκα Αθανάσιος από το Γ.Ε.Σ.  και η επίσημη πιστοποίηση ονομάτων των νεκρών στρατιωτών
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριτούμε